Im większa rotacja opakowań, tym mniej powstających odpadów.
Wiele opakowań wielokrotnego użytku nie można ponownie stosować do pakowania produktów spożywczych.
1. Stosowanie opakowań wielokrotnego użytku powoduje:
- obniżenie:
- zużycia materiałów opakowaniowych,
- energii niezbędnej do wytworzenia opakowań,
- obciążenia środowiska naturalnego odpadami opakowaniowymi.
- zwiększenia:
- kosztów transportu, mycie, naprawy opakowań,
- obciążenia środowiska naturalnego skutkami mycia i usuwania pozostałości opakowań.
2. Rozwiązanie konstrukcyjne opakowań jednostkowych systemu „Bag in box”
Korzyści:
- zmniejszone zagrożenie dla środowiska naturalnego w wyniku:
- mniejszej ilości materiału zużywanego do wyprodukowania jednego opakowania w porównaniu np. z opakowaniami szklanymi czy metalowymi,
- niższe koszty transportu produktów pakowanych w systemach „bag in box”,
- podatność na transport.
Podstawowym celem funkcjonowania systemu obrotu opakowaniami zwrotnymi (SOOZ) jest zapewnienie kompleksowej, logistycznej obsługi przedsiębiorstw w określonym zakresie obroty opakowaniami wielokrotnego użytku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz